top of page

Over verf

Goedkope verf lijkt soms een besparing, maar wordt uiteindelijk vaak duurder door slechte dekking, lastigere verwerking en vooral mindere duurzaamheid.
Goedkopere verf dekt vaak minder goed waardoor een extra laag noodzakelijk is. De initiële besparing is dan al verdampt. Wat blijft zijn extra arbeidsuren. De grootste besparing komt na een jaar of vijf. De mindere kwaliteit verf is dan “versleten” terwijl de professionele kwaliteit nog volop glanst en beschermt.

Schilderwerk heeft vooral te lijden van UV straling. Verf verpoedert en de beschermlaag wordt dunner en dunner en het uiterlijk wordt dof. Regen en wind krijgen tenslotte vat op uw houtwerk.
Verffabrikanten produceren vaak een professionele en een doe-het-zelvers-kwaliteit. De professionele variant is in de bouwmarkt niet verkrijgbaar. Zo is Flexa de doe-het-zelf-variant van Sikkens en Histor van Sigma.

Binnen de professionele verven zijn er ook belangrijke onderlinge verschillen. Hout is een adement materiaal dat uitzet en krimpt onder invloed van warmte en luchtvochtigheid. De ene verf is beter in staat mee te bewegen dan de andere. De Sikkens XD bijvoorbeeld doet dat uitstekend. Nadeel is echter dat de Sikkens XD uiterst langzaam droogt. Gedurende de droogtijd kunnen pluisjes en zaadjes (lente), vliegjes (zomer) en regendruppels (herfst) het resultaat nadelig beïnvloeden. Sigma Allure droogt sneller en heeft hier dus minder last van. Een prachtig hoogglans resultaat wordt behaald met Caparol Trimaxx. Caparol Allweather kan bij zeer lage temperaturen nog verwerkt worden. De keuze voor een verfmerk wordt dus o.a. door het jaargetijde bepaald. Wat levensduur betreft steken deze merken elkaar naar de kroon. Ik adviseer u graag on-site welke keuze de beste is in uw situatie.

bottom of page